BRUSSEL - De EU-landen zijn vrijdag een stap dichterbij een Europees octrooisysteem gekomen. Ze werden het eens over de oprichting van een Europees Octrooigerecht, een instantie die moet beslissen bij geschillen. Huidig EU-voorzitter Zweden heeft dat bekendgemaakt.

Een ander belangrijk struikelblok moet echter nog uit de weg worden geruimd: de vraag in hoeveel talen octrooiaanvragen moeten worden vertaald. Hierover wordt al vele jaren getwist door de EU-landen. Hoe groter het aantal vertalingen, hoe hoger de kosten van een aanvraag.

Over de 'talenkwestie' werd vrijdag tijdens een bijeenkomst van EU-ministers, onder wie Maria van der Hoeven (Economische Zaken), niet onderhandeld.

Ook de komst van een Europees Octrooigerecht staat nog niet helemaal vast. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg moet er zich nog over uitspreken.

Optimistisch

Niettemin toonde Van der Hoeven zich optimistisch over het bereikte resultaat. ''Nu we een akkoord hebben over het Octrooigerecht, verandert de dynamiek van de onderhandelingen'', zei ze.

De lidstaten kunnen nu al hun aandacht op het talenregime concentreren. Van der Hoeven acht het mogelijk dat daar in het komende jaar een akkoord over wordt bereikt.

De invoering van een Europees octrooi, dat de nationale octrooien vervangt, zou voor het Europese bedrijfsleven een forse kostenverlaging betekenen. Doordat er nog geen centraal octrooisysteem is, zijn de bedrijven nu vele malen duurder uit dan concurrenten in de Verenigde Staten en Japan.