BRUSSEL - De EU-landen willen dat de Amerikaanse autofabrikant General Motors ophoudt lidstaten tegen elkaar uit te spelen om subsidie los te krijgen voor zijn Europese tak Opel.

De ministers van Economische Zaken van de EU hebben vrijdag afgesproken dat GM voortaan eerst bij de Europese Commissie langs moet met zijn plannen.

Het dagelijks bestuur van de EU bekijkt die dan op hun economische haalbaarheid. De lidstaten kunnen vervolgens beslissen of ze GM steun willen bieden.

Als de Europese Commissie de plannen heeft beoordeeld is meteen duidelijk of die aan de EU-criteria voor staatssteun beantwoorden.

Subsidierace

Minister Maria van der Hoeven heeft dat vrijdag gezegd na het overleg met haar EU-collega's. ''We willen af van de subsidierace'', zei Van der Hoeven. ''Dit moet afgelopen zijn.''

GM heeft in diverse EU-landen vestigingen, onder meer in Duitsland, Spanje en België. Van der Hoeven heeft er vertrouwen in dat haar EU-collega's GM voortaan naar Brussel zullen verwijzen als het Amerikaanse concern bij hen aanklopt.