DEN HAAG - Het eigen risico in de zorgverzekering levert maar weinig op. Door een eigen risico zouden verzekerden minder snel naar de dokter stappen, maar voor chronisch zieken en ouderen gaat dit niet op.

Zij geven zoveel uit aan zorg dat ze sowieso al meer dan het eigen risico kwijt zijn.

Dat staat in een terugblik op de nieuwe zorgverzekering, die vrijdag is verschenen. Sinds 2008 geldt er een eigen risico, die dit jaar op 155 euro lag.

Om ook een rem op de zorguitgaven van zieken en ouderen te zetten, zou het eigen risico pas vanaf een bepaald bedrag aan zorgkosten kunnen beginnen, afhankelijk van de leeftijd, suggereren de onderzoekers die de zorgverzekering evalueerden.

Klink

Maar minister Ab Klink (Volksgezondheid) neemt het idee van de onderzoekers niet over. In zijn ogen is leeftijd geen graadmeter voor zorgkosten. Bovendien geldt het eigen risico voor iedereen, wat ruim 1,45 miljard euro bespaart.

De onderzoekers vinden het ook een goed idee om de zorgpremie te verlagen. Dat zou veel wanbetalers en onverzekerden schelen.

Ook daar is Klink niet voor te porren. Door betaling van een premie aan hun zorgverzekeraar realiseert een verzekerde dat de zorg niet gratis is. Voor mensen die te veel kwijt zijn aan de zorgpremie is er altijd nog de zorgtoeslag.

Kritiek

Op het eigen risico en de zorgpremie leeft kritiek in de Tweede Kamer, vooral bij de oppositie, maar ook bij regeringspartij PvdA.

De zorgtoeslag als compensatie voor de premie wordt onnodig rondpompen van geld genoemd. De SP noemt het eigen risico een straf op ziek zijn.