WASHINGTON - Het banenverlies in november in de Verenigde Staten is veel minder groot dan verwacht. Er gingen, exclusief de landbouwsector, 11.000 banen verloren. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

Analisten verwachtten dat het aantal banen met 130.000 zou afnemen. Ook de werkloosheid nam onverwacht af naar 10 procent van de beroepsbevolking. Analisten rekenden op een werkloosheid van 10,2 procent, hetzelfde percentage als in oktober.

Het banenverlies in oktober werd ook scherp naar beneden bijgesteld naar 111.000, van een eerder gemeldde 190.000 verloren banen. Ook in september blijken nu minder banen verloren te zijn gegaan dan eerder gemeld.

Afname

De werkgelegenheid in de VS neemt nu al 23 maanden op rij af. Het banenverlies in november is de kleinste afname sinds het begin van de recessie eind 2007. In totaal zijn de afgelopen twee jaar 7,2 miljoen banen verdwenen.

In vrijwel alle sectoren waren er gunstige ontwikkelingen. In de productiesector gingen 41.000 banen verloren. In oktober waren dat er nog 51.000. In bepaalde branches, onder meer in de dienstverlening en in de gezondheidszorg, kwamen er tienduizenden banen bij.

De gemiddelde werkweek ging omhoog van 33 uur in oktober naar 33,2 uur in november. Dat is het hoogste aantal uren sinds februari vorig jaar.