DEN HAAG - De Vereniging van Middelbare en Hoge Politieambtenaren (VMHP) wil hogere salarissen voor de korpschefs in Nederland.

Dat zegt voorzitter Sanna Eichhorn in reactie op de enorme commotie die is ontstaan over het declaratiegedrag van de hoofdcommissarissen.

''De korpschefs verdienen een betere beloning. Hun salaris is namelijk aanzienlijk lager dan dat van andere directeuren van de overheid in de veiligheidssector'', licht Eichhorn haar standpunt toe.

''Het loon van de hoofdcommissarissen blijft in vergelijking ongeveer 25.000 euro per jaar achter.'' Als het salaris wordt verhoogd, dan kan de onoverzichtelijke declaratieregeling volgens haar verdwijnen.

Een hoofdcommissaris verdient in de visie van Eichhorn ook een redelijk salaris, omdat deze functionaris 24 uur per dag, zeven dagen in de week ''klaarstaat''. ''Dat mag je belonen.''

Overdreven

Eichhorn vindt het echter overdreven om korpschefs een marktconform (volgens normen van het bedrijfsleven) inkomen te geven. ''Als je deze baan bekleedt doe je het niet alleen voor het geld. Je hebt ook plezier aan het bijdragen aan de veiligheid. Je hebt ook hart voor het specifieke werk.''

De voorzitter van de VMHP vindt dat de hoofdcommissarissen de werkvloer op moeten, om aan hun mensen uit te leggen hoe de situatie is. ''Wees transparant naar je eigen mensen. Dat is ook leiderschap.''

Geschokt

De Tweede Kamer, het politiepersoneel en zelfs de baas van de politie, minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken reageerden geschokt op onthullingen over het uitbundige declaratiegedrag van korpschefs.

Ter Horst zei ''onaangenaam getroffen te zijn''. Ze meldde al met de korpsbeheerders in gesprek te zijn om de verschillen in arbeidsvoorwaarden voor de top van de Nederlandse politie gelijk te trekken.

Hierbij geldt de zogenoemde Balkenende-norm als maximum en wordt er ook gekeken naar de regels die gelden voor topambtenaren.

Aanspreken

De minister zal de korpsbeheerders aanspreken op de declaraties van de korpschefs en hun plaatsvervangers.

''Het uitgangspunt daarbij is dat gedeclareerde kosten die niet binnen de regels passen, terugbetaald moeten worden'', aldus Ter Horst.