AMSTERDAM - Illegale downloads en conservatieve filmstudio's hebben het aantal videoverhuurders de afgelopen vier jaar bijna gehalveerd, zo blijkt uit een rondgang langs de ketens door NUzakelijk.nl.

De videotheken gaan nu in de tegenaanval met online portals, settopboxen en snacks.

Bij Entertainment Retail Group (ERG), het moederbedrijf van onder andere de ketens Videoland en Movie Max, krimpt het aantal winkels elk jaar met 10 procent.

Drie jaar geleden omvatte het concern nog 600 franchise-ondernemers, momenteel zijn daar nog 450 van over. "We lopen nog steeds terug", bevestigt directeur Co Mast de malaise.

Groter probleem

Niet alleen het illegale filmaanbod op internet dreigt ervoor te zorgen dat de videotheek uit het straatbeeld verdwijnt. "Illegale dvd's zijn mogelijk een nog groter probleem", stelt Mast.

In het hele land worden in kantines en sportclubs dagelijks films verhandeld. Mast noemt het "net geld drukken", zo makkelijk en relatief straffeloos is de namaakindustrie volgens hem. "Je perst een dvd van 70 cent en verkoopt die voor tien euro, tel uit je winst."

Begrijpelijk

"Ergens is het nog begrijpelijk ook dat mensen op deze manier stelen", zegt de directeur moedeloos. Hij deelt de kritiek van zijn concurrenten op de filmstudio's en bioscopen die er gezamenlijk voor zorgen dat een film pas maanden nadat die in de bioscoop heeft gedraaid op dvd of op internet te kijken is.

"We bieden online dan wel tachtig procent van de nieuwe films, maar te laat", aldus Mast.

Internet

Internet kost ook videobedrijf Ster veel geld. "De afgelopen drie jaar zo'n dertig procent van de filmomzet", zegt directeur Frans van der Houwen. Het aantal Ster-vestigingen liep in die periode terug van 72 naar 50 winkels.

"We moeten concurreren met 'gratis'", zegt hij over online piraterij. "We bouwen onze vestigingen nu om tot entertainmentwinkels."

Filmclub

Jeroen Geurtsen, directeur van Filmclub en daarnaast eigenaar van een videotheek in IJsselstein, bevestigt dat beeld. "Ik kan nog een goede boterham verdienen, maar vroeger zaten we met z'n drieën in IJsselstein."

Geurtsen zag met lede ogen hoe het aantal Filmclub-winkels vanaf 2001 halveerde van 180 naar 90 stuks. "Illegaal downloaden is de verkrachting van de entertainmentbranche", zegt hij.

"Film is nog nooit zo populair geweest, maar de consument went er langzamerhand aan dat men niet meer hoeft te betalen."

Lees het volledige artikel op NUzakelijk.nl