BUNNINK - Brancheorganisatie Bovag pleit voor een slooppremie op tweetakt brom- en snorfietsen. Dat zou een effectief middel zijn tegen geluidshinder, illegaal opvoeren en de uitstoot van schadelijke stoffen, zo liet Bovag donderdag weten.

De organisatie heeft becijferd dat ongeveer twee derde van het brommer- en snorfietspark in Nederland een tweetaktmotor heeft, ruim 600.000 stuks. Die zouden niet allemaal uit het straatbeeld hoeven te verdwijnen.

''Maar bijvoorbeeld in de grote steden'', aldus een woordvoerder. Volgens hem is het lawaai van brommers in Amsterdam ''geluidsirritatie nummer een''.

Paar honderd euro

Per brommer of scooter moet gedacht worden aan ''een paar honderd euro'' aan slooppremie, meent de Bovag.

''Dan kom je een heel eind. We hopen dat het ministerie van VROM de handschoen oppakt.'' Ook steden zouden, net als Amsterdam en Den Haag nu al doen bij de slooppremie op auto's, een bijdrage kunnen leveren.

Volgens Bovag gaat het in dit geval niet om een maatregel om de verkoop te stimuleren, wat bij de slooppremie voor auto's wel een rol speelt. ''Het gaat niet zo slecht met de tweewielerbranche, het is een milieumaatregel.''