DEN HAAG - Supermarkten zijn in de afgelopen jaren niet in staat geweest om de prijzen van groente, fruit, brood en eieren eenzijdig winstgevend te verhogen ten koste van producent en consument.

Dat stelt de Nederlandse Mededingingsautoritet (NMa) na een woensdag gepubliceerd onderzoek naar de prijsvorming van deze producten. Dat neemt niet weg dat de prijs in de supermarkt een veelvoud is van de prijs die de producenten ontvangen.

LTO Nederland ziet in de uitkomst van het onderzoek een bevestiging van haar stelling dat in de voedselketen - van grond tot mond - de marges bij de supermarkten het hoogst zijn.

Volgens de NMa behalen de supermarkten alleen voor komkommers, paprika's en uien de hoogste marge, als gekeken wordt naar percentages van de verkoopprijs.

Mythe

Het CBL, de organisatie van de supermarkten, zegt blij te zijn dat de NMa de mythe doorprikt dat supermarkten zich verrijken ten koste van boeren en tuinders.

Het verschil tussen de prijs voor de boer en de prijs van de consument wordt grotendeels veroorzaakt door tussenschakels in de keten.

De hevige concurrentie tussen supermarkten leidt ertoe dat de Nederlandse consument tegen aantrekkelijke prijzen boodschappen kan doen.

Bovendien leidt die concurrentie ertoe dat de prijzen van levensmiddelen in Nederland minder hard stijgen dan in de rest van Europa, aldus het CBL.

Basis

LTO-voorzitter Albert Jan Maat ziet niettemin het rapport van de NMa als voldoende basis om verder te praten over evenwicht in de belangen van consument en producent, niet alleen met de andere partijen in de voedselketen, maar ook met de politiek.

Volgens Maat is de wetgeving over economische mededinging eenzijdig gericht op de consument en de supermarkten en niet op de agrarische producenten.

Voedselprijzen

Aanleiding tot het onderzoek was de stijging van de voedselprijzen in de afgelopen jaren en klachten hierover van LTO en Consumentenbond.

De NMa bezocht eerder dit jaar onaangekondigd bedrijven die groente en fruit afzetten in een onderzoek naar mogelijke kartelvorming. De uitkomst daarvan wordt volgend jaar verwacht.