DEN HAAG - Ruim 80 procent van het verzorgend personeel van de verschillende universitaire medische centra in Nederland heeft afgelopen weken een griepprik gehaald.

Dat meldde een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid woensdag.

Van alle andere ziekenhuizen in Nederland is ruim 60 procent van het zorgpersoneel komen opdagen voor een vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. Een verklaring voor het verschil heeft de woordvoerster bij het ministerie niet.

Klink

Minister Ab Klink van Volksgezondheid besloot na advies van de Gezondheidsraad om ook zorgpersoneel de mogelijkheid te geven zich te laten vaccineren. Verplicht werd de inenting niet.

De opkomstcijfers zijn afkomstig van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Nog voor het zorgpersoneel werd ingeënt maakte de website Nursing, platform voor verplegend personeel, bekend dat nog niet de helft van het verplegend personeel (44 procent) zich zou laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep.

Bijwerkingen

De website zwengelde eerder een discussie aan over de voors en tegens van de vaccinatie. Veel verpleegkundigen en ander zorgpersoneel wilden meer weten over de effecten en de bijwerkingen van de prik.

Klink wilde niet overgaan tot een verplichte inenting. Hij nam uiteindelijk het advies over van beroepsorganisatie Nu'91 die vindt dat verpleegkundigen en verzorgenden vanuit hun vakkennis en ervaring heel goed zelf kunnen beslissen of zij een vaccinatie willen.