AMSTERDAM - Goede doelen als KWF Kankerbestrijding en Unicef hebben vorig jaar een recordbedrag van 2,9 miljard euro uitgegeven.

Dit is 2,3 procent meer dan in 2007. Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) maakte dit woensdag bekend op basis van de financiële gegevens van 836 organisaties.

Het geld is onder andere besteed aan het onderzoek naar ziektes en de bescherming van het milieu. Het CBF zegt verheugd te zijn door de toename in deze tijden van financiële krimp.

De organisaties hebben wel moeten interen op hun reserves, maar ze vinden het belangrijk om hun bestedingen op peil te houden'', aldus een woordvoerster.

Subsidie

De goede doelen haalden zelf 1,3 miljard euro aan fondsen binnen en kregen eveneens 1,3 miljard subsidie. Een miljoen collectanten hebben 64 miljoen euro opgehaald.

In totaal kwam er 3,2 miljard euro binnen bij de goede doelen. Na aftrek van de gemaakte kosten door de organisaties zelf, kon van dit bedrag 2,9 miljard worden uitgegeven.

Projecten

De goede doelen gaven gezamenlijk 41 procent van hun netto-inkomsten uit aan internationale hulp, 32 procent aan welzijnsprojecten, 14 procent aan natuur en milieu en 13 procent aan gezondheidszorg in Nederland.