LONDEN - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair, die tegen lage tarieven tickets aanbiedt, heeft bij vliegtuigbouwer Boeing een order geplaatst voor honderd toestellen van het type 737-800 en een optie genomen op nog eens vijftig stuks. De order is inclusief de optie 9,1 miljard dollar waard, zo hebben beide bedrijven donderdag bekendgemaakt.

De prijs is de catalogusprijs. Of Ryanair die betaalt, is de vraag. Gezien de omvang van de order en de wens van Boeing om in deze voor de luchtvaart lastige periode vliegtuigen te blijven verkopen, zal er zeker een forse korting zijn verleend.

Als de vliegtuigen eenmaal zijn afgeleverd, is de vloot van Ryanair verviervoudigd. De maatschappij denkt in 2007 ongeveer 30 miljoen passagiers te vervoeren. Nu zijn dat er rond de 10 miljoen.

Ryanair krijgt de eerste toestellen al dit jaar. Boeing levert de laatste in 2010. De motoren komen van CFMI, een gezamenlijke onderneming van het Amerikaanse General Electric en het Franse Snecma. Voor de motoren telt Ryaniar 1 miljard dollar neer.

'Prijsbrekers' als Ryanair en Easyjet varen wel na de aanslagen op 11 september in de Verenigde Staten. Om passagiers te blijven trekken, verlaagden ze hun prijzen. Dat leverde een groot aanbod aan reizigers op.

Voor Boeing is de order zeer welkom. De terreuraanslagen in de VS hebben veel maatschappijen ertoe gebracht orders te annuleren. Mogelijk krijgt het Amerikaanse vliegtuigbouwconcern binnenkort nog een fikse order van een goedkope luchtvaartmaatschappij. Easyjet is in onderhandeling, ook met Boeings concurrent Airbus, over de aankoop van 75 vliegtuigen. Deze maatschappij vliegt tot nu toe alleen maar met Boeings.