AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa zijn vrijdag positief gestemd dankzij de winsten in New York. Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was er opnieuw winst voor supermarktketen Ahold. De AEX stond aan het eind van de ochtend 2,73 punten of 0,87 procent hoger op 317,20 punten.

Video:
Modem / Breedband

Koploper was ASML, dat dankzij een hoger slot van Nasdaq en redelijke vooruitzichten in de chipindustrie 4,2 procent klom naar een koers van 12,12 euro. Ook Philips boekte hierdoor winst en steeg met 1,8 procent naar 20,82 euro. In de MidKap ging ASMI met een klim van 3,75 procent mee in het kielzog van deze technologiefondsen.

Heineken

Heineken, dat vrijdag aankondigde een lening af te sluiten voor de aankoop van de Oostenrijkse brouwer BBAG, bleef nagenoeg onveranderd. Ahold daarentegen, dat donderdag al 7 procent won na bekendmaking van de uitgestelde jaarcijfers 2002, stond opnieuw op winst. De supermarktketen steeg lich met een half procent naar 8,86 euro.

DSM

DSM, dat donderdag bekendmaakte dat de resultaten in het derde kwartaal tegenvallen, ging desondanks vooruit met 0,6 procent naar ,67. Het bedrijf is optimistisch over de integratie van de aangekochte vitamines van het Zwitserse Roche.

Bij de lokale fondsen was er grote waardering van beleggers voor de verkoop door BAM van baggerpoot BHD. Het aandeel won 7 procent. BAM heeft zich met de verkoop aan de afspraak gehouden de balans weer op orde te zullen brengen.

Op de Europese beurzen was tegen het middaguur de grootste stijging te zien op de beurs van Parijs. Die was 1,25 procent hoger. Londen stond op een winst van 0,45 procent en Frankfurt 1 procent hoger.

In heel Europa waren de technofondsen gevraagd. De stijging vloeide voort uit de bekendmaking die zijn Amerikaanse concurrent Siebel donderdag deed. Siebel liet weten dat zijn omzet aan het verminderen is, maar dat zijn winst zal uitkomen op het niveau dat analisten hebben voorzien. In Frankfurt was de softwareonderneming SAP 3 procent hoger, goed voor de op twee na bovenste plek in de beursindex.

De beleggers kijken uit naar de middag. Dan worden de gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt van september bekendgemaakt. De magere banengroei tot nu toe geeft weinig hoop op een bestendig herstel van de Amerikaanse economie.

Euro

De euro stond op een koers van 1,1710 dollar, weinig anders dan bij het slot van de handel van donderdag. In ponden sterling was de koers met 0,7010 een fractie hoger.