LEIDEN - Kleine hbo's doen het beter dan grote instellingen voor hoger beroepsonderwijs. Afgestudeerden hebben de beste kans op een baan bij een studie fysio- of ergotherapie of medisch laboratoriumonderzoek.

Afgestudeerden met een lerarenopleiding komen nog steeds makkelijk aan een baan. Studies met een sterk praktische inslag en veel contacturen scoren goed.

Dat blijkt uit de Keuzegids Hoger Onderwijs HBO, die woensdag is verschenen.

Van de onderzoekers krijgt de Katholieke Pabo Zwolle de meeste punten. Voor fysiotherapie kan je de opleiding het best volgen in Heerlen.

In Driebergen is volgens de gids een goede opleiding voor de autobranche. In het algemeen klassement staat de Christelijke Hogeschool in Ede op de eerste plaats.

Academici

Uit het onderzoek komt naar voren dat de vooruitzichten voor hbo'ers niet zo sterk verslechteren als die voor academici.

De markt voor journalistiek en communicatie blijft slecht, er dreigt een overschot aan gymleraren en de vraag naar gediplomeerden van de hotelschool blijft zwak.

Daarnaast krijgen bouwkundigen het in de huidige economische situatie moeilijker. De vraag naar afgestudeerden van de meeste technische en economische richtingen blijft redelijk op peil.