DEN HAAG - De VVD vreest dat in publieke sectoren meer uitzonderingen worden gemaakt voor mensen met zware beroepen bij de verhoging van de AOW-leeftijd, dan voor werknemers van commerciële bedrijven.

Tweede Kamerlid Stef Blok van de liberale oppositiepartij sprak dinsdag tijdens een pensioenbijeenkomst van een gevaarlijke situatie, die voor grote ongelijkheid zal zorgen.

Volgens Blok zal personeel in de zorg en bij de politie massaal worden uitgezonderd, omdat ''uiteindelijk wij daar toch allemaal als belastingbetaler voor opdraaien''.

In tegenstelling tot de marktsector waar volgens hem werkgevers, mede door de economische crisis, al een steeds grotere druk voelen van de pensioenkosten op de bedrijfsvoering.

AOW-leeftijd

Het kabinet wil vanaf 2020 de AOW-leeftijd verhogen van 65 naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar. Daarbij worden werkgevers verplicht werknemers na maximaal dertig jaar zwaar werk een lichtere functie aan te bieden of pensioen vanaf 65 jaar mogelijk te maken.

Werkgevers moeten met vakbonden afspreken wat zware beroepen zijn. Volgens de VVD is deze regeling vooral voor het midden- en kleinbedrijf onmogelijk uit te voeren, omdat dit weinig andere functies aan te bieden heeft.