AMSTERDAM - Nederlanders schaffen de laatste tijd massaal zonnepanelen aan, omdat ze door subsidies nog goedkoop zijn. Vanaf oktober vervallen de energiepremies.

Beldezon, naar eigen zeggen marktleider in de verkoop van zonnepanelen, wordt platgebeld. "Wij verkopen honderden panelen per dag", zei een woordvoerster vrijdag. Het bedrijf heeft extra mensen moeten aannemen om de vraag aan te kunnen.

Hoewel de subsidieregeling halverwege oktober vervalt, verwacht Beldezon nog tot januari bezig te zijn met het leveren en installeren van de zonnepanelen. Daarna ziet het er somber uit voor de onderneming. "We gaan ons richten op de verkoop van zonneboilers, maar de markt voor panelen stort waarschijnlijk helemaal in."

Het energiebedrijf Eneco heeft de vraag ook fors zien stijgen. De onderneming heeft ingespeeld op de afschaffing van de subsidie door meer reclame te maken voor zonnepanelen. Deze strategie werkt, want vorige week kreeg Eneco 1190 bestellingen binnen. Normaal gesproken kopen 850 klanten per week zonnepanelen.

Nuon merkt dat consumenten meer interesse hebben in zonnepanelen nu de energiepremies verdwijnen. "Maar we verkopen niet meer dan voorheen. Er is niet genoeg tijd meer om de zonnepanelen te leveren en installeren", zei een woordvoerder.

De bezuiniging op de Energie Premie Regeling (EPR) betekent de doodsteek voor de sector zonne-energie in Nederland, meldde branchevereniging Holland Solar onlangs. Honderden banen dreigen te verdwijnen, kennis wordt vernietigd en innovaties in de woningbouw worden gefrustreerd. Het kabinet wil 48 miljoen euro bezuinigen op de EPR.