AMSTERDAM - Cafés of restaurants zonder aparte rookruimte maken dezelfde omzetontwikkeling door als horecagelegenheden die wel een rookvoorziening hebben getroffen.

Dat blijkt uit het rapport 'Eén jaar rookvrije horeca' dat minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Tegenstanders van het rookverbod zeggen altijd dat het verbod leidt tot inkomstenderving voor uitbaters van kleine cafés zonder aparte rookruimte.

Verder blijkt dat ook het aantal werknemers of de grootte van het café of restaurant geen verband houdt met de omzetontwikkelingen, zo blijkt uit de rapportage.

Recessie

De economische crisis lijkt belangrijker te zijn voor de omzet dan het rookverbod. "De stijging van het aantal faillissementen in de horeca is vergelijkbaar met die in andere sectoren en lijkt dus meer samen te hangen met de recessie dan met de invoering van het rookverbod."

Het roken in kleine cafés en eenmanszaken wordt voorlopig gedoogd, nadat de rechter had bepaald dat het rookverbod voor deze gelegenheden niet goed is geregeld.

Momenteel laat Klink onderzoeken of 'innovatieve ventilatietechnieken' een gelijkwaardig alternatief kunnen bieden voor een afgesloten rookruimte.

Uitkomsten

De uitkomsten van het onderzoek wordt komend voorjaar verwacht. Tot die tijd zal de Voedsel- en Warenautoriteit niet controleren in kleine kroegen. Overigens beschikt 72 procent van de restaurants en cafés al over een rookvoorziening.

Uit het rapport blijkt verder dat de invoering van het rookverbod heeft geleid tot een 'aanzienlijke verbetering' van de luchtkwaliteit voor de driehonderdduizend werknemers in de sector. De concentratie fijnstof ligt negen keer lager dan daarvoor.

Ook heeft het verbod geleid tot een toename van het aantal succesvolle pogingen om te stoppen met roken.