AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam was donderdag vriendelijk gestemd, maar het was volgens een analist behoorlijk saai. De toonaangevende AEX-index klom tegen het einde van de ochtend 1,36 procent tot 499,09 punten en maakte zo het verlies van de voorgaande twee dagen goed.

Bekijk video

De chipgerelateerde fondsen ASM Lithography en Philips behoorden tot de grootste stijgers. ASML pluste 3,7 procent op 21,40 euro, Philips werd 4,13 procent meer waard op 31,76 euro. "Dat is een technische herstel", reageerde een analist. "De afgelopen twee dagen hebben de bedrijven een veer gelaten en nu komt er zonder een aanwijsbare reden weer wat bij."

De analist noemt de beurs saai. "Er is weinig te doen. Het is dood- en doodsaai. Het bedrijfsnieuws is minimaal. Dat de beurs toch de stijgende lijn te pakken heeft, is te danken aan de positieve stemming in de Verenigde Staten woensdag."

Het waren vooral zwaargewichten die de index een zetje gaven. Afgezien van Philips, klommen ook bankverzekeraar ING (2 procent tot 29,07 euro) en Koninklijke Olie (1,9 procent tot 55,90 euro). Shell kwam woensdag met het bericht dat het de aandelen van zijn partners Siemens en E.ON koopt in hun gezamenlijke onderneming in zonnepanelen. "Het gaat wel om vele miljoenen, maar gezien de belangen van het bedrijf in andere landen stellen dergelijke bedragen eigenlijk niet zo heel veel voor", meent de analist.

De MidKap-index van middelgrote bedrijven klom 1,05 procent tot ,14 punten. Ook hier trokken chipgerelateerde bedrijven de kar met ASM International als koploper met een plus van 5,4 procent tot ,88 euro. Helemaal onderaan bungelde automatiseerder PinkRoccade (1,5 procent eraf op 23,10 euro).

Op de lokale markt steeg de koers van Sligro Beheer ruim 2 procent tot 35,75 euro. Het bedrijf presenteerde voorbeurs een winst van 25,3 miljoen euro, een stijging van 36,6 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het bedrijf richt zich steeds nadrukkelijker op supermarkten voor consumenten.

De koers van automatiseerder Exact Holding zakte met meer dan 5 procent tot 32,50 euro. Het bedrijf rapporteerde een stijging van de winst met 6 procent tot ongeveer 30 miljoen euro. De omzet kwam uit op ruim 200 miljoen euro.