BRUSSEL - Minister Wouter Bos van Financiën en zijn 26 EU-collega's hopen woensdag een akkoord te bereiken over een pakket maatregelen voor verbetering van het financieel toezicht.

Het is onder meer de bedoeling dat er drie Europese toezichthouders komen die niet alleen richtlijnen mogen uitvaardigen, maar onder bepaalde omstandigheid ook kunnen ingrijpen.

Het versterken van het toezicht is nodig om een herhaling van de kredietcrisis te voorkomen. Maar of de lidstaten het eens worden, is nog de vraag.

Met name het Verenigd Koninkrijk ligt dwars. Het wil niet dat de toezichthouders (voor banken, verzekeringen en effectenmarkten) beslissingen kunnen nemen die gevolgen hebben voor de schatkist van een EU-lidstaat.

Details

De EU-leiders hebben in juni al een principeakkoord bereikt over het pakket, maar de ministers van Financiën moeten de details nog regelen.

Zij zullen woensdag alles op alles zetten om het eens te worden, verwachten ingewijden. Mogelijk worden de Britten met wat toegevingen over de streep getrokken.

''Het zou teleurstellend zijn als ze er niet uitkomen'', meende een diplomaat dinsdag.

In beroep

De discussie gaat vooral over de beroepsmogelijkheden die een lidstaat krijgt na een bindende uitspraak van een van de toezichthouders.

Volgens het voorstel dat op tafel ligt, kan zo'n land in beroep gaan bij de EU-ministers van Financiën. De Britten lijken erop uit de kans zo groot mogelijk maken dat de lidstaat in die beroepsprocedure in het gelijk wordt gesteld.