SCHIPHOL - KLM heeft vorige maand 4 procent minder passagiers vervoerd dan in september vorig jaar. De bezettingsgraad daalde 1 procentpunt tot 83,1 procent, zo blijkt uit cijfers die KLM vrijdag naar buiten heeft gebracht. De luchtvaartmaatschappij verminderde het aantal stoelen in september met 3 procent.

Op de transatlantische routes naar Noord-Amerika lag de beladingsgraad 3,3 procentpunt hoger op 89,6 procent. Dat was vooral te danken aan de verlaging van het aantal stoelen met 12 procent, waardoor de 10 procent lagere vraag toch nog tot een hogere bezettingsgraad leidde. Vooral op vluchten naar Canada trok KLM minder passagiers. Op de lijnen naar het Verre Oosten meldde KLM een herstel van de door de longziekte SARS gedaalde passagiersaantallen.

Aan vracht vloog KLM in september 4 procent meer over dan in dezelfde maand van 2002. De onderneming, die deze week een akkoord bekendmaakte voor een fusie met Air France, heeft de capaciteit voor vracht 6 procent verhoogd vergeleken met een jaar geleden. De beladingsgraad zakte in september met 0,9 procentpunt naar 72,9 procent.

Op de vluchten naar het Verre Oosten vervoerde KLM 12 procent meer lading. Daarentegen slonk het vrachtransport naar Noord-Amerika met 3 procent.