BUNNIK - Het bouwconcern BAM verkoopt zijn baggerbedrijf Ballast Ham Dredging (BHD) aan de Gorinchemse baggeronderneming Van Oord Groep. De verkoopprijs komt neer op 457 miljoen euro.

Dat hebben beide bedrijven vrijdag bekendgemaakt. De baggerbedrijven worden samengevoegd, waardoor een wereldspeler ontstaat met 3000 werknemers en een uitgebreide vloot. Gedwongen ontslagen als gevolg van het samengaan, zeggen moederconcern Koninklijke BAM Groep en Van Oord Groep zoveel mogelijk te vermijden.

De verkoop helpt BAM bijna geheel af van de lening van 750 miljoen euro die BAM vorig jaar van de banken kreeg om bouwbedrijf HBG te kunnen overnemen. Daarvan rest nu nog slechts 40 miljoen euro. Bestuursvoorzitter W. van Vonno van BAM heeft bij aankoop van HBG meteen verklaard dat hij het baggerbedrijf te gelde wilde maken om de acquisitie te kunnen betalen.

BAM ontvangt 260 miljoen in contanten, 21,5 procent van de aandelen in de nieuwe combinatie en daarnaast een pakket van cumulatief preferente aandelen ter waarde van 70 miljoen euro. Die aandelen geven recht op een vast percentage dividend.

BHD is ongeveer tweemaal zo groot als Van Oord. Van Oord baggert met duizend werknemers een jaaromzet van 338 miljoen bij elkaar. BHD telt 2150 werknemers en zette vorig jaar 629 miljoen om.