UTRECHT - In de eerste twee maanden dat de ov-chipkaart in gebruik is in de trein zijn 6500 zogenoemde anonieme chipkaarten geactiveerd. Met deze kaarten zijn 25.000 reizen gemaakt.

Dat heeft een woordvoerster van de Nederlandse Spoorwegen (NS) maandag gezegd. De NS is tevreden over dit aantal.

''Het is boven onze verwachting.'' Sinds 1 oktober kunnen reizigers met een anonieme chipkaart reizen in de trein, vanaf dinsdag kunnen ook de 1,4 miljoen houders van een voordeelurenkaart met de kaart reizen. In de loop van 2010 volgen de jaarkaarthouders.

Incheckpalen

De chippende treinreizigers hadden wel moeite om de incheckpalen van de NS te vinden. Van de achthonderd incheckpalen die zijn neergezet op treinstations in het land zijn inmiddels 118 palen verplaatst, omdat mensen ze niet goed konden vinden.

''De palen zijn op een beter zichtbare plek neergezet'', aldus de woordvoerster. Volgens haar was dit niet van te voren in te schatten.

Toestroom

''De praktijk moest het uitwijzen. Als blijkt dat door de grotere toestroom er weer wat aangepast moet worden, dan zullen we dat doen.'' Tot september volgend jaar komen er nog 1200 palen bij.

Op het Amsterdamse station Bijlmer-Arena bleken veel reizigers moeite te hebben met het onderscheid tussen de in- en uitcheckpalen van de NS en het gemeentelijke vervoersbedrijf GVB.

Metro

''Mensen checkten nadat ze uit de metro kwamen uit bij de palen van de NS. We hebben nu de borden veranderd. In plaats van NS en GVB staat er nu trein en metro op.''

Als dezelfde problemen zich op andere stations voordoen, zal de NS ook daar de borden aanpassen.

Uitchecken

Zo'n 3,5 procent van de chippende reizigers vergat uit te checken. Slechts 0,8 procent van de klanten heeft zich gemeld met een verzoek tot terugbetaling. De NS rekent een instaptarief van 20 euro.

Wanneer de reis duurder is dan die 20 euro heeft de reiziger er dus voordeel bij om niet uit te checken. ''We zijn nog niet gestuit op grootscheepse fraude en gaan daar ook niet van uit. Uiteindelijk lopen mensen die misbruik maken toch tegen de lamp.''

Vragen

De meeste vragen die de NS over de ov-chipkaart krijgt, komen van mensen die nog niet met de kaart hebben gereisd. Bij het laden van saldo ondervinden mensen zo goed als geen problemen. ''Daarvan gaat 99,7 procent feilloos.''