BRUSSEL - De autoriteiten in de Verenigde Staten krijgen inzage in nationale en internationale bankoverboekingen in Nederland en andere EU-lidstaten.

De EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie zijn maandag akkoord gegaan met een regeling die hiertoe de mogelijkheid biedt.

De regeling geldt vooralsnog voor negen maanden. Nederland werkt alleen mee aan het verlenen van gegevens als er sprake is van een gerechtelijk onderzoek, aldus een woordvoerder van minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie.

Terrorisme

De Amerikanen willen toegang tot de informatie om het terrorisme beter te kunnen bestrijden. Maar de zogeheten Swift-regeling is zeer omstreden, omdat onduidelijk is wat er precies met de gegevens gebeurt.

Vanuit het Europees Parlement was er op aangedrongen met het besluit te wachten tot het nieuwe EU-verdrag van Lissabon in werking is getreden, waardoor het parlement zou mogen meebeslissen. Het verdrag wordt dinsdag van kracht.

Hisch Ballin

Maar volgens minister Hirsch Ballin was het onvermijdelijk om nu een knoop door te hakken over Swift, omdat er geen gat mocht vallen in de terrorismebestrijding. De minister vindt het ''vervelend dat de indruk ontstaat dat we het Europees Parlement te snel af willen zijn''.

Hirsch Ballin spreekt ook tegen dat het voor het Europees Parlement straks moeilijker zal zijn om over een nieuwe overeenkomst met de Amerikanen te onderhandelen nu er al een tijdelijk akkoord ligt, zoals D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld betoogt. ''Elk onderhandelingsproces heeft zijn eigen dynamiek'', aldus Hirsch Ballin.