AMSTERDAM - ING en Aegon zijn op een internationale lijst van systeeminstellingen beland. Dit zijn financiële concerns waarvan een eventueel faillissement de rest van het financiële systeem en de reële economie ernstige schade zou kunnen toebrengen.

De lijst, die is gepubliceerd door de Financial Times, telt in totaal 30 financiële concerns.

Hieronder vallen zes verzekeringsmaatschappijen, namelijk Axa, Aegon, Allianz, Aviva, Zürich en Swiss RE. Daarnaast maken 24 banken deel uit van de lijst.

Verzekeraars worden onder meer als systeemrelevant gezien vanwege hun grote leentakken. Ook hebben zij soms te maken met complexe financiële zaken.

Multinationals
De lijst bevat zoals verwacht veel wereldwijd opererende multinationals. Wanneer een systeeminstelling in financiële problemen terechtkomt, is de kans groter dat de overheid de reddende hand toesteekt.

De lijst is opgesteld door de Financial Stability Board, een organisatie die de risico’s voor een toekomstige financiële crisis in kaart tracht te brengen.

De Verenigde Staten zijn met vijf banken vertegenwoordigd op de lijst. Dit zijn Bank of America, Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase en Morgan Stanley. In Canada vormt de Royal Bank of Canada een systeembank.

In Europa levert het Verenigd Koninkrijk de meeste systeembanken; Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland en Standard Chartered.

UBS
Andere Europese banken die de Financial Stability Board als systeeminstelling heeft aangemerkt, zijn de Zwitserse banken UBS en Credit Suisse, de Franse concerns Société Générale en BNP Paribas en de Spaanse banken Santander en BBVA. Ook de Italiaanse Banca Intesa en UniCredit en de Duitse Deutsche Bank staan op de lijst.

Uit Japan zijn Mitsubishi UFJ, Mizuho, Sumitomo Mitsui en Nomura op de lijst beland.

De systeeminstellingen zullen gevraagd worden een soort testament op te stellen, waarin ze richtlijnen voor een eventuele toekomstige crisis uiteenzetten.