ZAANDAM - De wilde staking onder de buschauffeurs van Connexxion in Zaandam is voorbij. Dat deelde een woordvoerder van het bedrijf vrijdag mee.

Buschauffeurs van Connexxion hebben vrijdag in Zaandam bij de aanvang van de dienstregeling om 05.00 uur het werk neergelegd. Door de staking vielen er circa vijftig bussen uit. Busreizigers in Zaandam zelf en richting Amsterdam en Beverwijk/Wijk aan Zee werden de dupe van de actie.Volgens stakingswoordvoerder H. van de Vegte wil het personeel met de werkonderbreking het ziekteverzuimbeleid van Connexxion aan de kaak stellen.

Wilde staking

Het ging om een wilde staking. Het ziekteverzuimbeleid is sinds kort aangepast en volgens de chauffeurs veel te streng geworden.

Volgens Connexxion-woordvoerder H. Opmeer houdt het nieuwe beleid in dat de chauffeur eerder wordt aangesproken op het ziek zijn. Van een 'jacht op de zieke chauffeur' is volgens Opmeer absoluut geen sprake. "We proberen zieke werknemers alleen eerder en beter te begeleiden."

Chauffeurs

Ook willen de chauffeurs verder dat de bedrijfsleiding meer aandacht besteedt aan de veiligheid op de bus. Aanleiding is een incident in Zaandam, waarbij vorige week een chauffeur met een vuurwapen werd bedreigd en van zijn wisselgeld werd beroofd. "De leiding stelt dat de sociale veiligheid een maatschappelijk probleem is en doet er verder weinig aan", aldus Van de Vegte, tevens kaderlid van FNV Bondgenoten.

Opmeer bestrijdt die zienswijze: "Natuurlijk zoeken we naar mogelijkheden om de veiligheid op de bus te verbeteren, maar incidenten doen zich overal voor. We kunnen beleid niet inrichten op incidenten." Volgens Opmeer willen de chauffeurs op elke bus een controleur, maar dat is budgettair gezien onmogelijk. "Dan moeten we twee keer zoveel personeel aannemen en dat gaat dan ten koste van de kwaliteit van het openbaar vervoer in Zaandam."

Connexxion

Connexxion heeft recent al extra toezicht ingesteld, benadrukt de woordvoerder. "En een incident zoals in Zaandam is in de afgelopen drie jaar niet eerder voorgekomen."