VOORBURG - Het in december begonnen herstel van het consumentenvertrouwen heeft in januari 2002 doorgezet. Het optimisme over het economische klimaat neemt bij de consument toe, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Volgens het CBS vindt de consument de tijd echter nog niet rijp voor grote aankopen en werkt de nieuwe munt in de knip ook remmend op de koopbereidheid. Hierdoor blijft de vertrouwensindex gecorrigeerd voor seizoensinvloeden vrijwel gelijk. Over de eerste maand van het jaar komt de index uit op -1, een stijging van 6 punten.

In december was al sprake van een herstel van het consumentenvertrouwen, na een sterke terugval in het begin van . Het oordeel van de consument over de eigen financiële positie blijft onveranderd positief, aldus het CBS. Vanaf 1995 is het consumentevertrouwen flink gestegen. De jaren 1999 en 2000 waren goed voor het consumentenvertrouwen.

Eind 2000 en in 2001 zakte de index in. In de zomer van vorig jaar leek het vertrouwen bij te trekken maar na 11 september volgde weer een dip.