AMSTERDAM - Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) vindt niet dat ze te hard is geweest met eisen die ze aan bank en verzekeraar ING heeft gesteld.

Ze is van mening dat ze ING een dienst heeft bewezen, zo zei ze zaterdag tijdens een congres over de toekomst van het bankieren.

''Waren we te hard? Ik denk het niet. Ik denk dat we ING hebben geholpen te doen wat er sowieso moest gebeuren. ING heeft dat zelf ook erkend'', aldus Kroes.

Ze wees in dat verband op het zogenoemde 'Back tot Basics-progamma' van ING-topman Jan Hommen. ''Wij hielpen daarmee. Dat bedoelen we, terug naar de kern'', aldus Kroes.

Bankieren

Eind oktober werd bekend dat ING alle verzekeringsactiviteiten afstoot en zich volledig gaat richten op bankieren.

Ook wordt verkregen staatssteun gedeeltelijk terugbetaald. Deze drastische maatregelen zijn het gevolg van de eis van Kroes dat banken die staatssteun krijgen, daarvoor een rekening moeten betalen. Anders zouden banken die geen steun hebben gekregen benadeeld worden.

Geraakt

Kritiek aan haar adres dat Europese banken door haar kordate optreden harder geraakt worden dan banken in andere regio's, wees ze van de hand.

''Er zijn ook veel gezonde Europese banken. Dankzij ons beleid kunnen zij harder groeien dan banken die staatssteun hebben gekregen, en ook de concurrentie aangaan elders. Zij kunnen ook profiteren door onderdelen over te nemen die andere banken moeten afstoten.''

Overgenomen

Ze wees erop dat de Franse bank BNP Paribas onderdelen van Fortis heeft gekocht, de Spaanse bank Santander actviteiten heeft overgenomen van Britse banken en dat Deutsche Bank in Nederland de hand heeft weten te leggen op bankonderdelen.

Deutsche Bank neemt dochter HBU en enkele andere onderdelen over van ABN Amro. De verkoop door staatsbank ABN Amro was ook een eis van Kroes.

Congres

Kroes deed haar uitspraken tijdens het Amsterdam Financial Forum, een congres waar verschillende kopstukken uit de financiële wereld praten over hoe de sector er straks moet uitzien.

Het is georganiseerd door het Holland Financial Centre, een stichting die ervoor wil zorgen dat Nederland aantrekkelijker wordt als vestigingsplaats voor financiële bedrijven.