NIJMEGEN - De vakbonden hebben met de Amerikaanse eigenaar Heinz op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over een sociaal plan voor de 240 werknemers die op straat komen door sluiting van de Honig-fabriek in Nijmegen.

De leden van de bonden hebben inmiddels ingestemd met het resultaat, maakte FNV Bondgenoten vrijdag bekend.

Heinz besloot de Honig-fabriek, bekend van de soepen en sausen, na tachtig jaar te sluiten. De eigenaar verkoopt het terrein aan de gemeente Nijmegen die er huizen wil bouwen.

''Hoewel de leden tevreden zijn over het sociaal plan, is er ook wrevel over het feit dat Heinz flink verdient aan de verkoop van het fabrieksterrein.

Tegelijkertijd draait de Nederlandse maatschappij op voor de kosten van werkloosheidsuitkeringen van veel werknemers'', aldus Jos Hendriks van FNV Bondgenoten.

Begeleiding

Het sociaal plan voorziet in een begeleiding van werk naar werk voor alle werknemers, een ouderenregeling voor werknemers ouder dan 52 jaar en een schadeloosstelling voor werknemers die niet onder de ouderenregeling vallen.

De hoogte is afhankelijk van de leeftijd en het aantal dienstjaren en dient als aanvulling op een uitkering, een lager loon bij nieuw werk en pensioenschade.