AMSTERDAM - De orderportefeuille van Nederlandse bouwbedrijven in de woningbouw is vorige maand onverwacht sterk gedaald.

In de utiliteitsbouw en in de grond-, water- en wegenbouw vertoonden de orderboeken weinig beweging. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

In de maanden mei tot en met september leek er een einde te zijn gekomen aan de daling van de orderportefeuille in de woningbouw. Een oorzaak voor de onverwachte daling in oktober gaf de EIB niet. Vrijdag was het instituut niet direct bereikbaar voor commentaar.

Werk

In de maanden mei tot en met september leek er een einde te zijn gekomen aan de daling van de orderportefeuille in de woningbouw. ''In oktober is het toch verder weggezakt; er zijn weinig nieuwe projecten opgestart'', aldus directeur Taco van Hoek.

De woningbouw had in oktober nog voor 5,9 maanden werk, een daling van vier tiende maand ten opzichte van september.

In de utiliteitsbouw was er sprake van een stijging van een tiende maand tot 5,8 maanden, terwijl in de grond-, weg- en waterbouw net als in september nog voor 6,4 maanden werk voorhanden was.

Door de daling in de orderportefeuille van de woningbouw is de orderportefeuille van de hele bouw met twee tiende maand gedaald tot 5,9 maanden.