DUBAI - De financiële wereld heeft donderdag geschokt gereageerd op de aankondiging van het Arabische emiraat Dubai dat het belangrijkste investeringsvehikel van de overheid, Dubai World, voorlopig afziet van het terugbetalen van zijn schulden. In Azië en Europa gingen aandelen- en obligatiekoersen omlaag.

Enkele kredietbeoordelaars publiceerden kritische rapporten over staatsbedrijven in Dubai, nadat Dubai World zijn schuldeisers vroeg minimaal een half jaar af te zien van vordering van hun leningen.

Dit zogenoemde schuldenmoratorium zou moeten gelden tot 30 mei van volgend jaar. Door de bouwwoede in de afgelopen jaren zijn de schulden van Dubai opgelopen tot ongeveer 80 miljard dollar (53 miljard euro).

De aandelenbeurzen in Europa verloren flink terrein. Met name banken moesten het ontgelden, omdat beleggers vrezen dat ze geld hebben gestoken in projecten in Dubai. De AEX-index in Amsterdam noteerde 2,3 procent lager op 310,86 punten.

Drijfzand

Ook elders in Europa moesten de belangrijke graadmeters ongeveer 2 procent inleveren. Fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management zei niet erg verbaasd te zijn over de ontwikkelingen in Dubai. De bouwexplosie van de afgelopen jaren berustte volgens hem op drijfzand.

''Je kon op je klompen aanvoelen dat het een bubble was'', aldus Van Zeijl. Toch noemde hij de koersdalingen na het bekend worden van de situatie ''spectaculair en opvallend''. Toen het nieuws over het schuldenmoratorium woensdag naar buiten kwam, waren er nog geen zorgen op Wall Street.

Bank en verzekeraar ING was met een koersdaling van 6 procent een van de hardst getroffenen op de beurs. Het bedrijf liet weten een ''verwaarloosbare blootstelling'' te hebben aan Dubai World

Zorgen

Het bedrijf heeft obligatieleningen van Dubai World in bezit. Ook zit ING in een consortium van banken die leningen hebben verstrekt aan het bedrijf. Maar ING noemt zichzelf wat dat betreft ''een van de kleinere spelers''.

De baggeraars Boskalis en Van Oord zeggen geen last te hebben van de financiële perikelen in het emiraat. Van Oord heeft meegewerkt aan de aanleg van meerdere palmeilanden in het land. Ook Boskalis was er actief.

Kredietbeoordelaars verlaagden donderdag de beoordeling voor vijf staatsbedrijven van Dubai. Ze maken zich zorgen over de financiering van de ondernemingen.