LISSABON - De Europese rente blijft onveranderd. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot donderdag het belangrijkste rentetarief, de zogeheten herfinancieringsrente, op 2 procent te houden.

Het bestuur van de ECB kwam donderdag bijeen in de Portugese hoofdstad Lissabon. Normaal gesproken vergadert het bestuur in Frankfurt, waar de bank is gevestigd. Tweemaal per jaar wijkt de ECB uit naar een andere stad.

Het rentebesluit van donderdag was het laatste dat onder leiding van ECB-president Wim Duisenberg werd genomen. Volgende maand gaat de 68-jarige Nederlander met pensioen. De Fransman Jean-Claude Trichet moet hem dan opvolgen.

De ECB laat zich in zijn rentebesluiten leiden door de hoogte van de inflatie. Zolang die in de buurt van de 2 procent blijft, is er geen aanleiding om in te grijpen. De recente stijging van de koers van de euro leidde onder sommige analisten tot speculaties dat de rente wellicht omlaag zou kunnen gaan.

Een lagere rente betekent dat lenen goedkoper wordt. Op die manier worden consumenten en investeerders gestimuleerd om meer geld uit te geven en zo de economie een zetje te geven. Een hoge euro is slecht voor de export omdat Europese producten dan duurder worden in het buitenland.

Op dit moment bevinden zich landen in de eurozone in een recessie, waaronder Nederland en Duitsland, de grootste economie in het gebied. Recente macro-economische gegevens wijzen er echter op dat de economie herstellende is. De ECB toonde zich twee maanden geleden optimistisch over een geleidelijk herstel en verwacht dat het in 2004 nog iets beter zal gaan. De rente staat nu al op een historisch laag peil. De laatste keer dat de ECB tot een verlaging besloot, was in juni dit jaar.

Duisenberg zal het rentebesluit later op de dag toelichten. Duisenberg werd in 1998 benoemd tot eerste president van de Europese Centrale Bank. Toen al was duidelijk dat hij de ambtstermijn van acht jaar niet zou volmaken. Op verzoek van de Fransen bleef hij echter langer aan dan hijzelf van plan was. Op 1 november neemt hij afscheid.