UTRECHT - De voormalige top van Fortis moet meewerken aan voorlopig getuigenverhoor over de periode waarin het Belgisch-Nederlandse financiële concern in de problemen kwam.

Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald in een zaak die was aangespannen door een aantal beleggers.

De drie bestuurders die moeten verschijnen, zijn ex-topman Jean-Paul Votron , de voormalige financieel directeur Gilbert Mittler en bestuursvoorzitter Maurice Lippens.

Advocatenkantoor Bos & Partners had het drietal vorig jaar oktober al namens een tiental beleggers gedagvaard nadat Fortis was ontmanteld door de Nederlandse en Belgische regering.

Verkeerde been

Drie bedrijven en vier personen stellen voorlopig een schade van 1,3 miljoen euro te hebben geleden. Zij zijn naar eigen zeggen door informatie van Fortis op het verkeerde been gezet bij de handel in aandelen van het concern.

De klagers willen via het getuigenverhoor achterhalen welke uitspraken de Fortistopmannen tussen 1 augustus 2007 en 30 juni 2008 hebben gedaan en welke informatie toen bij hen bekend was.

In deze periode kwam Fortis in zwaar weer terecht door de overname van ABN Amro en de kredietcrisis. In juni vorig jaar verraste Fortis de financiële wereld met de aankondiging van een plan om de financiën weer op orde te krijgen.

Kopstukken

De rechtbank in Amsterdam stond eerder dit jaar al een getuigenverhoor toe van andere kopstukken in de Fortis-affaire. Daarbij gaat het onder anderen om premier Jan-Peter Balkenende, minister Wouter Bos (Financiën) en president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank.

Stichting FortisEffect, dat de belangen van ongeveer 1250 beleggers vertegenwoordigt, wil weten wat hun rol is geweest bij de ontmanteling van Fortis.

Het is nog niet bekend wanneer de verhoren plaatsvinden.