AMSTERDAM - De aandeelhouders van bank en verzekeraar ING hebben woensdag goedkeuring gegeven voor afsplitsing van onderdelen van het concern.

Tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering stemde een overgrote meerderheid van de aandeelhouders voor de plannen.

Ook het plan voor een aandelenemissie van 7,5 miljard euro werd goedgekeurd. Met de opbrengst van deze emissie wil ING de helft van zijn ontvangen staatssteun aflossen.

Overnames

Omdat ING omvangrijke staatssteun heeft gekregen, moet het concern van de Europese Commissie een pakket aan maatregelen nemen.

Het concern gaat onder meer de verzekeringstak en de Amerikaanse spaarbank verkopen. Verder mag ING geen overnames doen zolang het zich nog niet heeft losgemaakt van de overheid.

Geknokt

Aandeelhouders spraken woensdag wel hun ongenoegen uit over de gang van zaken en de rol van Brussel. ''Misschien heeft u geknokt, maar u heeft zeker niet hard genoeg geknokt. Nederland is weer het braafste jongetje van de klas'', zei een aandeelhouder. ''Je kan tegen een doodzieke patient als hij net genezen is, toch niet zeggen nu krijg je een boete?'', vroeg een andere belegger aan directievoorzitter Jan Hommen.

Hommen deelde de gevoelens. ''Die maatregelen hebben wij niet met gejuich ontvangen. Het zijn dingen die u niet begrijpt en ik niet leuk vond en misschien ook wel niet begreep. Ik neem u volgende keer mee naar Brussel'', voegde hij toe.