Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Hoofdkantoren van belang voor economie

DEN HAAG - Topmanagers zien Nederland als een aantrekkelijke plaats om het hoofdkantoor van een concern te vestigen, maar het is niet vanzelfsprekend dat dit zo blijft.
Door ANP

Dat staat in een rapport van de Erasmus Universiteit, dat is opgesteld in opdracht van VNO-NCW en dat woensdag werd aangeboden aan premier Jan Peter Balkenende.

De hoofdkantoren zijn goed voor 30.000 directe banen en 65.000 indirecte banen in ons land.

Ze stimuleren bovendien hoogwaardige zakelijke dienstverlening en onderzoek bij universiteiten. Daarmee zijn ze een kweekvijver voor Nederlands toptalent, aldus het rapport.

Meerderheid

Topmanagers geven Nederland als vestigingsland een voldoende, maar geen hoog rapportcijfer. Een grote meerderheid van 85 procent heeft geen plannen om het hoofdkantoor binnen vijf jaar te verplaatsen, maar mogelijk zullen wel onderdelen worden verplaatst. Twee procent sluit een totale overplaatsing niet uit.

De onderzoekers denken dat maatregelen zoals het afschaffen van dividendbelasting en meer nadruk op topuniversiteiten het vestigingsklimaat kunnen verbeteren.

Nederland is nog altijd in trek vanwege de goede infrastructuur, de veiligheid en de internationale oriëntatie zonder afkeer van vreemdelingen.

Aanbevolen artikelen