STOCKHOLM - De verkoop van de Zweedse autofabrikant Saab is dinsdag stukgelopen. De Zweedse sportwagenfabrikant Koenigsegg gaf aan dat een overname van het dochterbedrijf van General Motors (GM) niet gaat lukken.

Al geruime tijd was er twijfel of Koenigsegg, dat maar 45 werknemers telt, aan voldoende financiering kon komen.

Koenigsegg liet in september nog weten dat het voor de overname zou samenwerken met de Chinese autofabrikant Beijing Automotive Industry Holding (BAIC).

Maar daarnaast had het nog een lening van de Europese Investeringsbank nodig en zou de Zweedse overheid garant moeten staan.

Zeer teleurgesteld

GM liet weten ''zeer teleurgesteld'' te zijn over het besluit van Koenigsegg. Het Amerikaanse concern gaat een aantal dagen nadenken over de ontstane situatie.

Volgende week zal het naar eigen zeggen laten weten welke volgende stappen moeten worden gezet.

Einde

Voor Saab dreigt nu een einde van de activiteiten. Er zijn in ieder geval geen andere geïnteresseerden voor de autofabrikant opgedoken. Een mogelijkheid is wel dat GM het bedrijf nog een kans geeft.

Het autoconcern besloot begin deze maand al om zelf met Opel door te gaan, nadat het eerder had besloten om Opel te verkopen. Het is echter de vraag of GM bereid is om ook nog de verliezen van Saab te dragen.

GM werd deze zomer overeind gehouden door de Amerikaanse overheid. Het concern besloot daarna zich te richten op vier merken: Chevrolet, Cadillac, Buick en GMC.

Werknemers

Bij Saab werken in Zweden meer dan drieduizend mensen. Vorig jaar verkocht de onderneming wereldwijd nog 93.000 auto's. GM kocht in 1990 de helft van de aandelen Saab. In 2000 kwam het resterende deel in handen van de autogigant uit Detroit.