DEN HAAG - Oud-minister Gerrit Zalm kan worden weggehaald als topman van ABN Amro, als blijkt dat hij fouten heeft gemaakt in zijn vorige baan van financieel directeur bij DSB Bank.

Dit stelde minister Wouter Bos van Financiën dinsdag bij RTL Z.

Volgens de Volkskrant heeft Zalm bijvoorbeeld het kredietbeleid van DSB verdedigd tegenover de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De krant zou inzage hebben gehad in een brief met die strekking. Bos zei dat zulke berichten worden ''getoetst''.

Anonieme bronnen

Tegelijk zei hij dat er ''heel veel anonieme bronnen'' bij waren en hij kan niet inschatten wat ervan klopt.

Er loopt een onafhankelijk onderzoek naar onder meer de rol van oud-DSB-bestuurders, onder wie Zalm. Dat wil minister eerst afwachten. ''Dan pas vellen we ons oordeel.''

Weghalen

Bos antwoordde echter bevestigend op de vraag of hij Zalm als topman bij ABN Amro kan weghalen, mochten de berichten kloppen.

Dat is aan de raad van commissarissen, maar om op die post te kunnen functioneren heeft Zalm volgens de bewindsman de volledige steun van de staat als aandeelhouder nodig.

Bos sprak zijn vertrouwen uit in de uitkomst van het onderzoek. ''Als het onverhoopt anders ligt, kijken we wel weer. Maar we gaan mensen niet lynchen op grond van krantenberichten.''

Brief

De actualiteitenrubriek EenVandaag meldde dinsdag in het bezit te zijn van een brief waarin de top van DSB, onder wie Zalm, het kredietbeleid van de bank verdedigt tegenover De Nederlandsche Bank.

In de brief staat onder meer dat de bank een deel van het loon van klanten inhoudt als die achterlopen met de betalingen.

Deze zogenoemde looncessies zijn omstreden geraakt door de publiciteit daarover.

Verbetering

Zalm verklaarde zelf vorige maand na de ondergang van DSB Bank dat hij zich met ''succes heeft ingezet voor een verbetering van het beleid''.

In de persoonlijke verklaring stelde Zalm dat de verhouding tussen de hypotheekschulden en de woningwaarde van huizen van klanten in de loop van 2008 ''drastisch'' was verbeterd.

Verdienmodel

Ook heeft DSB onder zijn bewind een verdienmodel ontwikkeld dat minder afhankelijk was van koopsompolissen. Zalm begon in juli 2007 als economisch adviseur van het bestuur van DSB.

In december van dat jaar werd hij financieel directeur. November vorig jaar vroeg Bos Zalm om ABN Amro te gaan leiden.