HAARLEM - Ruim 3,8 miljoen Nederlanders betalen samen 223 miljoen euro te veel voor hun zorgverzekering. Dat heeft de vergelijkingssite Verzekeringssite.nl berekend.

Het gaat om mensen die de basisverzekering hebben afgesloten bij een verzekeraar die dezelfde polis ook tegen collectiviteitskorting aanbiedt. Deze groep vormt circa 30 procent van de verzekerden.

Per persoon zouden zij zo'n 60 euro kunnen besparen door zich aan te sluiten bij een collectief, bijvoorbeeld via hun werkgever, vakbond of vereniging.

Collectief

Iedereen kan zich wel bij een of ander collectief aansluiten, zei directeur Eric Hordijk van Verzekeringssite.nl maandag in een toelichting.

Onder druk van de economische crisis overwegen meer Nederlanders dan in voorgaande jaren over te stappen naar een zorgverzekeraar met een lagere premie, aldus Hordijk. Hij baseert zich op de stijgende belangstelling van bezoekers van zijn site voor zorgverzekeringen.

Ook Independer.nl constateert een grotere interesse. Deze vergelijkingssite verwacht dat dit jaar 5 procent van de verzekerden overstapt. Vorig jaar was dat nog zo'n 3 procent.