ZAANDAM - De boekhoudfraude bij het Amerikaanse US Foodservice heeft Ahold dieprode cijfers bezorgd. Als gevolg van de malversaties heeft het Zaanse concern veel moeten afschrijven op zijn bezittingen. Mede daardoor kwam Ahold over 2002 uit op een nettoverlies van 1,2 miljard euro. De omzet over 2002 bedroeg 62,7 miljard euro.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Dat maakte Ahold donderdag bekend bij de publicatie van zijn resultaten over vorig jaar. De presentatie van de cijfers moest enkele malen worden uitgesteld als gevolg van de in februari geopenbaarde boekhoudfraude bij de Amerikaanse Ahold-dochter US Foodservice.

Boekhoudregels

Volgens de veel strengere Amerikaanse boekhoudregels zou het verlies voor Ahold nog veel hoger zijn opgelopen. Deze regels dwongen Ahold 3,2 miljard euro op zijn bezittingen af te schrijven. Voor US Foodservice alleen is dat al 2,7 miljard euro. Ahold kocht het voedseldistributiebedrijf in maart 2000 voor omgerekend ruim ,6 miljard euro.

Aanpassing

Ahold heeft ook cijfers over 2000 en 2001 aangepast. De winst over 2000 komt 196 miljoen euro lager uit en die over 2001 363 miljoen euro lager. Ruim de helft daarvan komt door het gesjoemel met de inkoopkortingen. Het gaat hierbij om bonussen die distributeurs ontvangen van hun leveranciers. De hoogte van de bonus is gekoppeld aan de uiteindelijke afname. US Foodservice bleek de bonussen al te boeken, terwijl zij nog niet waren ontvangen.

Nettoverlies

Het nettoverlies is hoger dan analisten hadden verwacht. Zij schatten het Zaanse concern voor 2002 in op een verlies van tegen de 1 miljard euro. Het totale bedrag aan afwaarderingen werd geraamd op 3 miljard euro.

Gemeten naar de dagelijkse prestaties bleef Ahold wel uit de rode cijfers. Het operationele resultaat (zonder afschrijving goodwill, afwaarderingen en buitengewone lasten) kwam voor 2002 uit op 2,14 miljard euro.

Hoewel de bedrijven goed presteerden, sprak de bestuursvoorzitter A. Moberg dat 2002 in veel opzichten een verloren jaar is geweest. De Zweed die in mei 2003 aantrad, haalt daarmee uit naar zijn voorganger C. van der Hoeven. Die moest in februari het veld ruimen nadat de boekhoudfraude aan het licht was gekomen.

Noodkrediet

Ahold moest woensdagavond de cijfers inleveren bij de banken om toegang te krijgen tot een noodkrediet van 915 miljoen dollar. Die lening maakt deel uit van een totale kredietfaciliteit van 2,65 miljard euro en 915 miljoen dollar.

Ahold laat de leenmogelijkheid van 915 miljoen dollar vooralsnog schieten. Financieel directeur H. Ryöppönen zei te verwachten het tweede deel van het krediet niet aan te hoeven spreken wegens de goede vooruitzichten. Daarmee wil Ahold naar buiten de indruk wekken dat het in met de inkomsten uit de verschillende winkelformules goed gaat.