BRUSSEL/GENK - De Belgische premier Verhofstadt noemt het "onaanvaardbaar" dat autoproducent Ford een derde van de 9000 banen gaat schrappen in zijn productievestiging in Genk. Volgens Verhofstadt komt "Ford een eerder gedane toezegging om te investeren in het bedrijf niet na". Hij wil nu met de vakbonden werken aan een goed sociaal plan.

De liberale regeringsleider zegt zijn grieven ook duidelijk te hebben gemaakt tijdens een persoonlijk onderhoud met de directie van Ford Europa. Ford kampt met zware verliezen en een forse overproductie. Het concern heeft daarom besloten de nieuwe Ford Focus vanaf volgend jaar niet te produceren in Genk, waardoor 3000 banen verloren gaan.

Op termijn dreigt sluiting van de hele vestiging, omdat Ford in wil bekijken of ook het model Mondeo nog wel in Genk geproduceerd moet blijven. De woensdag door Ford aangekondigde reorganisatie leidt volgens eerste ramingen ook tot het verlies van maximaal 15.000 arbeidsplaatsen bij toeleveranciers in Belgisch-Limburg.

De Vlaamse werkgeversorganisatie VEV zegt dat het banenverlies vooral het gevolg is van de hoge loonlasten in België. Een gemiddelde productiemedewerker kost in België bijna 40 procent meer aan sociale lasten en compensatie voor de hoge belastingdruk dan in Nederland. De VEV roept Verhofstadt op zo snel mogelijk werk te maken van verlaging van de werkgeverslasten. Anders dreigt op korte termijn nog meer grootschalig banenverlies, zo stellen de werkgevers.

De Belgische pers haalt in de kranten van donderdag ondertussen zwaar uit naar de handelwijze van Ford. Verschillende dagbladen spreken van een "autokerkhof" dat het Amerikaanse concern achterlaat in Belgisch-Limburg. Ook trekken commentatoren de vergelijking met de abrupte sluiting van de Renault-fabriek in het Belgische Vilvoorde in 1997. Daarbij gingen ook ruim 3000 banen verloren.