ZOETERMEER - In het openbaar vervoer komt volgens voorzitter G. van Huygevoort van de Abvakabo FNV een verharding van de acties. "De verlangens om zich tegen het kabinetsbeleid te uiten zijn daar al zo groot dat er de komende tijd op beperkte schaal korte werkonderbrekingen, zeg maar stakingen, worden gehouden." Dit stelde de voorman van de FNV-bond voor publieke sectoren woensdag.

De vakcentrale FNV is woensdag begonnen met de organisatie van estafetteacties tegen bezuinigingsplannen van het kabinet. De vakorganisatie wil vooralsnog met publieksvriendelijke protesten door heel het land het kabinet ertoe aanzetten de aangekondigde ingrepen in onder meer het prepensioen, WAO, WW en de ontkoppeling van de uitkeringen aan de lonen (deels) ongedaan te maken.

"In het openbaar vervoer zullen de acties helaas al gevolgen hebben voor het publiek, maar we zien geen andere mogelijkheid. Het alternatief is niets doen en daar is in onze ogen niemand bij gebaat", aldus Van Huygevoort.

Landelijke actie

Volgende week maandag organiseert de FNV in Utrecht een korte werkonderbreking in het openbaar vervoer. De woensdag daarop staan soortgelijke acties gepland in Rotterdam en vrijdag in Amsterdam. Uiteindelijk wil de FNV op zaterdag 11 oktober een landelijke actie in het openbaar vervoer organiseren.

Een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen (NS) verklaarde woensdag het "ten zeerste te betreuren als de FNV over de rug van onze reizigers protesteert". Volgens de zegsman zijn de vakbonden bij het spoorbedrijf aan het verkeerde adres. "Ze moeten bij het kabinet protesteren."

Verplaatsen problemen

Volgens de Abvakabo-voorzitter zijn de acties in het openbaar vervoer juist een duidelijk waarschuwing richting het kabinet en niet gericht tegen de werkgevers en het publiek. "Als het kabinetsbeleid namelijk niet wordt bijgestuurd op een aantal essentiële punten, dan verplaatsen de problemen zich pas echt naar de bedrijven", stelde hij.

Vakbonden hebben al diverse keren gewaarschuwd dat ze in CAO-onderhandelingen de kabinetsingrepen op bijvoorbeeld het gebied van de VUT- en prepensioenen gaan proberen te repareren. Van Huygevoort: "Als het strijdtoneel zich naar de CAO-tafel verplaatst, veroorzaakt dat waarschijnlijk veel meer onrust en werkonderbrekingen. Dat kan nu nog worden voorkomen."