AMSTERDAM - De effectenbeurzen lijken de weg kwijt. Woensdag openden de Europese beurzen optimistisch. Ze zakten daarna in en krabbelden weer op. In Amsterdam noteerde de toonaangevende AEX-index tegen het einde van de ochtend een stand van 308,77 punten. Dat is een winst van 1,99 punten ofwel 0,65 procent ten opzichte van de slotstand van dinsdag.

Beurs (video): DSM ziet zon schijnen in vierde kwartaal.
Arcadis krijgt grote defensie-order uit Amerika. Rodamco Asia in beraad over eigen toekomst.

Ook in Parijs en Londen waren rond het middaguur kleine winsten te zien, respectievelijk 0,2 procent voor de CAC-index en 0,55 procent voor de FTSE-100. Dissonant was Frankfurt, waar de DAX-index 0,4 procent verloor.

De handel weet niet in welke hoek het te zoeken. "Het lijkt erop dat de hausse alweer voorbij is", aldus een handelaar. "Nog niet zo lang gelegen piekten we met meer dan 340 punten, maar de lol was snel voorbij. Het sentiment is negatief en daar kunnen alleen de beleggers wat aan doen. De stijging die ik nu zie, is puur technisch."

Aegon en ING waren in Amsterdam de belangrijkste stijgers met winsten van meer dan 1,5 procent. Maar een echte reden voor de kooplust bij de 'financials' ontbrak. Mogelijk wordt gespeculeerd op gunstige resultaten over het derde kwartaal.

DSM

Het enige harde bedrijvennieuws kwam van chemieconcern DSM. Het bedrijf neemt een extra last in het derde kwartaal, waardoor er uiteindelijk een verlies uit de bus komt. "Het is nog net geen winstwaarschuwing", zei de handelaar. "Het is wel nieuw en heeft direct gevolg voor het resultaat. Het bedrijf houdt een analistenbijeenkomst die twee dagen in beslag neemt. Het verhaal wordt daar uitgelegd." De koers van DSM daalde met 2,6 procent naar 39,70 euro.

De notering van zwaargewicht Koninklijke Olie steeg 0,4 procent tot 37,87 euro. The Wall Street Journal schreef dat het olieconcern zijn investeringen in Rusland en Centraal-Azië de komende jaren wil opvoeren tot 8 miljard dollar. De regio neemt daarmee in belang toe in de toch al omvangrijke portefeuille van Shell.

Supermarktconcern Ahold leverde de koerswinst van dinsdag voor het grootste deel in door een verlies van 1,7 procent op 8,05 euro. Het bedrijf levert na het sluiten van de beurs de herziene resultaten over de afgelopen jaren in bij de banken. Donderdag, voor de aanvang van de beurs, publiceert Ahold de cijfers voor de de rest van de wereld.

Beleggers lijken geen vertrouwen te hebben in een goede afloop van de overname van KLM door Air France. Het overnamebod werd dinsdag bekendgemaakt. De premie op de beurskoers was 40 procent, maar KLM steeg dinsdag slechts 12,5 procent omdat er allerlei haken en ogen aan het bod zitten. Woensdagochtend daalde de koers met 2 procent. Een aandeel KLM is 13,18 euro waard terwijl Air France ,74 euro biedt. Air France zakte in Parijs ruim 2 procent.

Euro

In de valutahandel bleef de eurokoers rond het niveau van dinsdagmiddag schommelen op 1,1670 dollar. Ook in ponden sterling bleef de Europese munteenheid stabiel, op 0,7020 pond.