GRONINGEN - Enkele honderden medewerkers van drie verzorgings- en verpleeghuizen in Groningen hielden woensdagochtend poortacties. De protesten waren de eerste van de estafette-acties die het FNV is begonnen tegen plannen van het kabinet-Balkenende.

Een van die acties was bij verpleeghuis Maartenshof in de stad Groningen. Medewerkers hingen zakdoeken aan een waslijn, om aan te geven dat ze het kabinetsbeleid "om te huilen" vinden.

"De mensen zijn gekrenkt als gezegd wordt dat ze efficiënter moeten werken, terwijl bewoners maar een keer in de week kunnen douchen", zegt W. Moorlag, regiobestuurder van ABVAKABO FNV.

De FNV-bonden willen Nederlanders bewust maken van de gevolgen van de kabinetsplannen rond onder meer de WAO en het ziekenfonds en duidelijk maken die plannen niet te accepteren, zo stellen ze. De acties die op vele locaties in Groningen worden gehouden, zijn het begin van een actieperiode die tot 14 oktober zal duren. Iedere dag zullen acties plaatsvinden in het land.

Er staat verder onder meer een poortactie op het programma bij het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG). Vakbondsleider De Waal zal de actievoerders toespreken. Tevens worden acties gevoerd bij bedrijven in de provincie.