HEERLEN - DSM heeft de markt verrast met een winstwaarschuwing. Het Heerlense chemieconcern rekent voor het derde kwartaal op een nettoverlies van 70 tot 90 miljoen euro, zo maakte het woensdag bekend.

De resultaten worden gedrukt door voorzieningen (43 miljoen euro) die DSM moet treffen voor een deze zomer aangekondigde herstructurering. Verder heeft het concern in het kader van deze operatie de waardering van enkele bezittingen naar beneden moeten bijstellen (59 miljoen euro). Een eenmalige last van 15 miljoen als gevolg van een ongeval in een DSM-fabriek in Linz (Oostenrijk) heeft eveneens een negatief effect op de winst.

De prestaties over het derde kwartaal komen duidelijk beneden het niveau van een jaar geleden te liggen. Over de derde driemaandsperiode in 2002 was er nog een nettowinst van 88 miljoen euro. Ook ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar is er sprake van duidelijke teruggang. Over de maanden april, mei en juni boekte DSM een nettowinst van 68 miljoen euro.

Bij de presentatie van die kwartaalcijfers stelde financieel topman H. van Dalen al een duidelijke winstdaling in het vooruitzicht. Hij verklaarde eind juli uit te gaan van een teruggang van minimaal 25 procent. De nu gemelde prognose ligt daar duidelijk onder.