LONDEN/ MADRID - De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways en het Spaanse Iberia gaan fuseren. Zij hebben daarover donderdag een voorlopig akkoord bereikt

In een gezamenlijke verklaring lieten zij weten dat British Airways 55 en Iberia 45 procent van de nieuwe maatschappij in handen zal krijgen. Het akkoord zal naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar worden geformaliseerd en aan het eind van 2010 worden afgerond.

BA en Iberia willen al tijden samen verder. In januari kwam de voorgenomen fusie tussen de twee op losse schroeven.

British Airways waarschuwde niet te willen fuseren onder de toenmalige marktomstandigheden. De marktwaarde van Iberia was namelijk voor de eerste keer sinds het begin van de onderhandelingen vorig jaar juli hoger dan die van British Airways.

Banen schrappen

BA kondigde vorige week aan meer banen te gaan schrappen. Het verlies over de afgelopen zes maanden was uitgekomen op 217 miljoen pond (241 miljoen euro). Iberia moest een verlies in de boeken zetten van bijna 73 miljoen euro over het voorbije kwartaal.

Een samengaan van de twee maatschappijen zou de op twee na grootste luchtvaartmaatschappij in Europa opleveren. Alleen Air France-KLM en Lufthansa zijn groter.