SPIJKENISSE - Een echtpaar uit Spijkenisse heeft jarenlang gefraudeerd met een bijstandsuitkering en op die manier ten onrechte 250.000 euro opgestreken.

De zaak kwam aan het rollen na een tip die binnenkwam bij de sociale recherche, zo meldde de gemeente Spijkenisse donderdag.

Het echtpaar (60 en 69 jaar oud) ontving de uitkering sinds 1983, zonder dat de man en de vrouw meldden dat ze een appartementencomplex in Turkije bezitten.

Het complex werd in 1986 opgeleverd, maar het paar bezat de bouwgrond al voordat ze de uitkering kregen. Het complex heeft een waarde van circa 300.000 euro en bestaat uit zeven huurwoningen, een winkel en een werkplaats.

Wettelijk

De gemeente denkt de helft van het fraudebedrag te kunnen terugkrijgen. Wettelijk gezien kan een bijstandsuitkering niet verder worden teruggevorderd dan tot 1 juli 1997.

Spijkenisse heeft beslag laten leggen op het onroerend goed in Turkije en heeft de uitkering gestopt. Het echtpaar moet bovendien de proceskosten betalen. Dat bedrag loopt volgens een gemeentewoordvoerder in de tienduizenden euro's.

Onroerend goed

Het is niet de eerste keer dat Spijkenisse beslag laat leggen op onroerend goed in het buitenland.

Dat gebeurde drie jaar geleden ook al; het ging toen eveneens om woningen in Turkije. Het fraudebedrag lag toen rond de 25.000 euro.