BRUSSEL - Europees Commissaris Neelie Kroes heeft 24 bedrijven, waaronder AkzoNobel, een boete gegeven voor het maken van kartelafspraken in de plasticindustrie.

Dat maakte de Europese Commissie woensdag bekend.

Naast Akzo beboet de commissie onder meer Ciba, onderdeel van het Duitse chemieconcern BASF, en het Franse Elf Aquitaine, onderdeel van olieconcern Total.

173 miljoen

De totale omvang van alle boetes is 173 miljoen euro. Daarvan moet Akzo ongeveer 40 miljoen euro betalen. De boete van Elf Aquitaine werd met 90 procent verhoogd omdat dit bedrijf eerder al deelnam in soortgelijke kartels.

De bedrijven zouden tussen 1987 en 2000 prijsafspraken hebben gemaakt over producten die onder meer gebruikt worden bij de productie van plastic en de markt onderling hebben verdeeld.

Consument benadeeld

Volgens Kroes, die tijdens haar persconferentie met een plastic emmer en fles het podium betrad, is de Europese consument daardoor benadeeld. ''Deze bedrijven moeten op een harde manier leren dat het aan hun laars lappen van de wet niet loont'', aldus Kroes.

Kroes zei ook nog dat ze tijdens de korte periode dat haar nog rest als eurocommissaris zoveel mogelijk ''de plank leeg wil halen'' zodat haar opvolger niet met oude gevallen wordt geconfronteerd. De Europese Commissie wordt naar verwachting begin volgend jaar vervangen door een nieuwe.