BRUSSEL - Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën heeft dinsdag een belastingverdrag met Liechtenstein ondertekend.

De Nederlandse belastingdienst krijgt daardoor in de toekomst informatie over rekeningen van Nederlandse spaarders in dit dwergstaatje tussen Oostenrijk en Zwitserland.

Liechtenstein geldt door zijn bankgeheim en lage belastingtarieven als een toevluchtsoord voor zwartspaarders en bedrijven die de Nederlandse fiscus willen ontlopen.

Zwarte lijst

Van de zijde van Liechtenstein werd het verdrag ondertekend door premier Klaus Tschütscher. Liechtenstein heeft ook met andere EU-landen en de Verenigde Staten belastingverdragen gesloten of gaat dat nog doen.

Het land hoopt hiermee van de zwarte lijst van belastingparadijzen van de OESO, de organisatie van rijke ontwikkelingslanden, af te komen.

De Jager ziet het verdrag als een belangrijke stap in de strijd tegen zwartsparen. Het moet overigens nog geratificeerd worden door de parlementen van beide landen, waardoor het op zijn vroegst volgend jaar ingaat.