DÜSSELDORF - De Nederlandse beheerder van hoogspanningsnetwerken Tennet heeft in Duitsland een grote slag geslagen.

Het staatsbedrijf neemt het netwerk van de Duitse energiegigant Eon over.

De koopsom bedraagt voorlopig 1,1 miljard euro. Het definitieve bedrag wordt vastgesteld bij de afronding van de overname, zo hebben beide partijen dinsdag bekendgemaakt.

Door de overname krijgt Tennet er in één klap 10.700 kilometer aan hoogspanningsnetwerken bij. De beheerder beschikt zelf over een netwerk van ongeveer 9000 kilometer.

Het transportnetwerk van Eon bevindt zich in een gebied van 140.000 vierkante kilometer, van Noord-Duitsland tot aan Beieren. Het Duitse energieconcern was vorig jaar met eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) overeengekomen dat het zijn transportnetwerk zou afstoten. Eon was door diverse overnames te machtig geworden op de Europese energiemarkt.

Maria Van der Hoeven

Tennet-topman Mel Kroon sprak van ''een fantastische stap in de ontwikkeling van een Europese markt voor elektriciteit''. Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) steunt de overname. De integratie van de netwerken is volgens haar ''belangrijk voor het waarborgen van leveringszekerheid en het verder verbeteren van de werking van de elektriciteitsmarkt''.

Voor de financiering van de overname heeft Tennet afspraken gemaakt met de banken ING en Royal Bank of Scotland.