OOSTERHOUT - Nederlanders besparen liever niet op hun woning en de dagelijkse boodschappen als hun inkomen drastisch omlaaggaat.

Dat blijkt uit onderzoek van verzekeringsmaatschappij Cardif waarvan de resultaten dinsdag zijn bekendgemaakt.

Zeker 90 procent van de Nederlanders is niet van plan te snijden in de dagelijkse boodschappen als het inkomen naar beneden gaat.

Ook is 85 procent bij halvering van het inkomen niet bereid kleiner te gaan wonen. De onderzoekers vroegen aan ruim duizend Nederlanders welke kostenposten ze het liefst behouden bij fors inkomensverlies.

Op de derde plaats komen verzekeringen; 55 procent van de ondervraagden blijkt niet van plan zijn verzekeringen te herzien. Op een opvallende vierde plaats komen huisdieren.

Huisdier

Iets minder dan de helft (41 procent) peinst er niet over om zijn huisdier weg te doen.Verder blijken ook maar weinig Nederlanders in te willen leveren op hun kleding (39 procent) of op ontspanning (33 procent).

Een aantal kostenposten heeft duidelijk minder prioriteit. Zaken als luxe goederen (4 procent), cadeaus (4 procent) en uit eten gaan (7 procent) willen de Nederlanders het minst graag behouden.