LONDEN - De Britse buggyproducent Maclaren heeft in de Verenigde Staten meer dan een miljoen buggy's teruggeroepen, omdat kinderen met hun vingers klem kunnen komen te zitten in de scharnieren.

Kinderen kunnen daardoor zelfs vingers verliezen, maakte het bedrijf maandag bekend.

In de VS zijn inmiddels vijftien ongelukken met buggy's van Maclaren gemeld. Daarvan resulteerden er twaalf in de amputatie van een of meer kindervingers.

Gebruikers van de wandelwagens moeten een nieuw onderdeel plaatsen om verdere ongelukken met de scharnieren te voorkomen. Alleen dan kunnen de buggy's veilig gebruikt worden, meldt de BBC op basis van de waarschuwing van het bedrijf.

Tweeling

Het gaat onder meer om de modellen Volo, Triumph, Quest Sport en Techno XT. De waarschuwing geldt ook voor kinderwagens waar een tweeling in kan. Deze buggy's zijn ook in Nederland verkrijgbaar, maar Maclaren onderneemt alleen in de VS stappen.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft dinsdagochtend contact opgenomen met de Nederlandse distributeur van Maclaren over de onveilige kinderwagens, zo heeft de organisatie laten weten.

Volgens een woordvoerder van de VWA onderzoekt de distributeur momenteel of Nederlandse buggy-eigenaren moeten worden gewaarschuwd.

Veilig

Maclaren noemt zijn buggy voor kinderen ''volstrekt veilig'' maar geeft ouders in Nederland wel de mogelijkheid de wandelwagen in de winkel te laten aanpassen om hen volledig gerust te stellen. Dat verklaarde de firma dinsdag.

Volgens het bedrijf zijn ongevallen te wijten ''aan het niet opvolgen van de veiligheidsvoorschriften van Maclaren, zoals die in de gebruiksaanwijzing en op het frame van de buggy zijn vermeld.'' Als die instructies worden opgevolgd, is er geen enkel risico op letsel, meent het bedrijf.