DEN HAAG - Een reorganisatie bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gaat voorlopig niet door.

Dat is het gevolg van een beslissing van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Dat heeft het CBR maandag bekendgemaakt.

De rechter vindt dat de directie van het CBR de ondernemingsraad onvoldoende in staat heeft gesteld om medezeggenschap uit te oefenen over de reorganisatie, waardoor banen verloren gaan.

De raad was bij de Ondernemingskamer in beroep gegaan tegen het besluit van de directie om de reorganisatie door te zetten.

De directie van het CBR wil het bedrijf, dat belast is met de rijexamens, centraler aansturen om de prestaties te verbeteren.

Ontslagen

De reorganisatie, die vorig jaar november werd aangekondigd, kan volgens haar niet zonder gedwongen ontslagen. In het gunstigste geval zouden 36 volledige banen verdwijnen, maar garanties over het uiteindelijke aantal kon de directie niet geven.

De ondernemingsraad adviseerde negatief over het plan. De directie wilde de reorganisatie toch doorzetten. Daarop stapte de ondernemingsraad naar de rechter.

Onduidelijk

Die is het met de raad eens dat ondanks alle informatie die de directie verstrekte, onvoldoende duidelijk is hoeveel banen door de reorganisatie verloren gaan.

De directie beraadt zich op de ontstane situatie, aldus een woordvoerder. De beslissing van de rechter is een tegenslag voor de directie, die onder politieke druk staat om de organisatie te verbeteren naar aanleiding van klachten over de prestaties en klantgerichtheid.

Het CBR, dat ook kampt met een financieel probleem, staat sinds dit voorjaar onder verscherpt toezicht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.